Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Start themajaar 1572 met expositie en lezing op 7 april

7 april- 19:30 tot 21:00

“Wreede Moort tot Zutphen” in 1572

Landelijk staan we dit jaar stil bij “1572, Geboorte van Nederland. 450 jaar op zoek naar Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid”. In Zutphen doen we dat vanaf april met een gevarieerd aanbod aan activiteiten, zoals theaterstukken, lezingen, publicaties en tentoonstellingen. De start is donderdagavond 7 april; met een lezing en een expositie in de Sint-Janskerk opent het Zutphense themajaar 1572.

In de expositie staan de gebeurtenissen in Zutphen in 1572 centraal. Wie vielen de stad binnen en plunderden onder andere de kerken? Hoe reageerde het stadsbestuur? Hield onze stad stand?

Tijdens de opening op 7 april spreekt pastoor Scheve over de “4 V’s”: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid – de 4 ’s die toen van belang waren en die ook nu zo actueel zijn.

Theo Salemink geeft een lezing over hoe de bevolking leed onder het Spaanse juk en de strijd die hier in Zutphen is geleverd.

De opening is donderdagavond 7 april van 19.30 tot circa 21.00 uur in de Sint-Janskerk. De toegang is gratis en reserveren is niet nodig.
De expositie blijft van 7 april tot en met 10 juli in de Sint-Jan – elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Vanaf 11 juli tot en met 15 augustus gaat de expositie naar de Burgerzaal en aansluitend, van 18 augustus tot en met 1 december naar de Sint-Walburgiskerk. Tijdens deze “rondreis” groeit de tentoonstelling, want op elke locatie wordt ook aandacht besteed aan de rol van die specifieke plek in 1572.

Het themajaar is een initiatief van het Erfgoedcentrum Zutphen (van de gemeente Zutphen) met de erfgoedpartners archeologie, Regionaal Archief Zutphen, monumentenzorg en de Musea Zutphen, in samenwerking met veel andere organisaties zoals de Graafschap Bibliotheken, Filmtheater Luxor, Woest Oost, het Gilde Zutphen en Zutphen Promotie.

Alle informatie over de activiteiten in het themajaar zijn te vinden op InZutphen.nl/1572.

Gegevens

Datum:
7 april
Tijd:
19:30 tot 21:00
Evenement Categorie:

Locatie

st. Janskerk
Nieuwstadskerksteeg 2
Zutphen, 7201 NH
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie