Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Nanook of the North

20 april- 20:00

€10,00

Luxor brengt ode aan de eerste documentaire ooit gemaakt

Woensdag 20 april brengt Luxor een eresaluut aan een mijlpaal uit de filmgeschiedenis. Het is honderd jaar geleden dat de Amerikaanse filmmaker Robert J. Flaherty de eerste documentairefilm ooit maakte: het baanbrekende Nanook of the North: A Story Of Life and Love In the Actual Arctic. Dit wordt op feestelijke wijze herdacht met een vertoning van de film, live op het bioscooporgel begeleid door Wolfram Reisiger.

Inuit
Flaherty’s film volgt gedurende een jaar het leven van de Inuit Nanook en zijn gezin. Hij toont hun dagelijkse leven en de spartaanse leefomstandigheden en de magistrale
natuur van rond de poolcirkel. De film werd opgenomen nabij Inukjuak, in de Hudsonbaai. Flaherty was bekend met dit terrein vanwege zijn werk als pionier voor een spoorwegmaatschappij. ‘Nanook’ werd een groot succes.
Het was de eerste lange film opgenomen op locatie waarin men echt de levensstijl van een bepaald volk te zien kreeg in plaats van een verhaal gespeeld door acteurs. Later bleek echter dat Flaherty een aantal gebeurtenissen in scène had gezet – spelregels voor documentaires bestonden nog niet – maar dat doet aan de cinematografische kracht en pracht van de film niets af.

Wolfram Reisiger
Theatermaker, componist en multi-instrumentalist Wolfram Reisiger, bekend van Theatergroep Heden Gesloten, zal de film live begeleiden op Luxors bioscooporgel. Reisiger studeerde aan het Conservatorium Utrecht. Hij bespeelt piano, accordeon en fagot en is met zijn brede muzikale bagage een muzikale verbinder die, beïnvloed door klassiek, jazz en folk, elke gelegenheid van passende muziek weet te voorzien. Sinds een paar jaar mag hij ook het op het bioscooporgel begeleiden van zwijgende films tot zijn stiel rekenen.

Gegevens

Datum:
20 april
Tijd:
20:00
Kosten:
€10,00
Evenement Categorie:
Site:
https://luxorzutphen.nl/productie/nanook-of-the-north/

Locatie

Luxor Theater
Houtmarkt 64
Zutphen, 7201 KM Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0575 – 51 37 50
Bekijk de site van Locatie