Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Lezing Jolande Withuis over Jeanne Bieruma Oosting

22 mei- 14:00

€12,50

Jolande Withuis, schrijfster van de biografie Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994, geeft op zondagmiddag 22 mei een lezing over deze bijzondere kunstenares bij Museum Henriette Polak. Aanvang 14.00 uur, inloop vanaf 13.45 uur, ontvangst met koffie en thee.

Na afloop van de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen en uw exemplaar van Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994 te laten signeren. Het boek, dat afgelopen najaar verscheen bij De Bezige Bij en lovende kritieken heeft ontvangen, is te koop in de museumwinkel.

Jeanne Bieruma Oosting

Jolande Withuis

In Museum Henriette Polak is tot en met 21 augustus een grote overzichtstentoonstelling te zien over het leven en het werk van Jeanne Oosting. Deze kunstenares, Fries van geboorte, woonde en werkte afwisselend in Friesland, Gelderland, Parijs en Amsterdam. Als kind woonde ze jarenlang op De Cloese bij Lochem, op latere leeftijd afwisselend in Almen en Amsterdam. Vanuit Almen bezocht ze geregeld de stad Zutphen en Museum Henriette Polak. Bij de oprichting van het museum in de jaren zeventig was ze nauw betrokken en haar werk is ruim vertegenwoordigd in de collectie.

Vooral met haar grafische werk maakte Jeanne Oosting internationaal naam. Zij zette hiermee de toon voor een nieuwe visie op de grafische kunst als autonome kunstvorm, op gelijke voet met de schilderkunst. Haar bijdrage – haar experimentele aanpak, technisch perfectionisme, gedurfde visie en onderwerpskeuze – was hierbij van onschatbare waarde voor de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Jolande Withuis hoopt dat de biografie de aanzet geeft tot een hernieuwde belangstelling voor deze veelzijdige kunstenares. Dankzij haar onderzoek kan het werk van Jeanne Oosting voor het eerst worden belicht vanuit een biografische context én vrouwen-historisch perspectief. Oostings leven is getekend door de toenmalige ideologie over de seksen. Nadat ze zich had ontworsteld aan haar conservatieve milieu, werd ze ook als kunstenares geconfronteerd met de nodige vooroordelen.

De Zomer van Jeanne

Op initiatief van Withuis zijn, onder de noemer ‘De Zomer van Jeanne’ (www.dezomervanjeanne.nl), naast de expositie in Zutphen op verschillende plekken in het land tentoonstellingen te bezichtigen van en over Oosting. Hierin is een uitgelezen selectie uit haar veelzijdige oeuvre te zien, aangevuld met foto’s en egodocumenten. Het meeste werk bij Museum STAAL is naoorlogs en afkomstig uit privécollecties, Museum Belvédère in Heerenveen toont de tijd van Oosting in Friesland en Parijs, Museum Maassluis richt zich op haar reizen, dieren, interieurs en landschappen en Stichting Nobilis in Fochteloo toont grafisch werk van Oosting en tijdgenoten.

Jolande Withuis

Jolande Withuis is sociologe, feministe en schrijfster. Haar boeken zijn veelvuldig bekroond. Voor de in 2008 verschenen biografie van verzetsman Pim Boellaard ontving zij de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. Haar bestseller ‘Juliana: Vorstin in een mannenwereld’ werd genomineerd voor de Brusseprijs en de Nederlandse Biografieprijs. In 2018 verscheen het autobiografische ‘Raadselvader’.

Museum Henriette Polak bevindt zich in het Hof van Heeckeren, ’s Gravenhof 4 in Zutphen. Kaarten voor de lezing kosten: 12,50 euro. Bestel ze hier: https://museazutphen.nl/jolandewithuis

Gegevens

Datum:
22 mei
Tijd:
14:00
Kosten:
€12,50
Evenement Categorie:
Site:
https://museazutphen.nl/jolandewithuis

Locatie

Musea Zutphen
’s Gravenhof 4
Zutphen, 7201 DN Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0575 516 878
Bekijk de site van Locatie