Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Filmgeschiedenis

2 april- 11:00 tot 16:00

€90,00

Tweedaagse cursus door Rudi de Boer (op 2 en 9 april).

‘De film is een uitvinding zonder toekomst.’ Zo beschouwden de broers Lumière – de vaders van de film – de cinema anno 1895. We weten nu wel beter. Er is sinds die tijd ontzettend veel veranderd, en toch ook niet. Wil je weten hoe de verschillende genres en stromingen zijn ontstaan en de grote regisseurs hun stempel op de filmkunst drukten, dan is de cursus Filmgeschiedenis iets voor jou!

Film, de zevende kunstvorm, is per ongeluk ontstaan. Filmmakers als Georges Méliès en D.W. Griffith begonnen vervolgens te experimenteren met montage en special effects en langzaam ontstond er een filmtaal die wij allemaal begrijpen. Slapstickacteur Charlie Chaplin wordt gezien als één van de eerste grote filmsterren. Samen met Buster Keaton wist hij het publiek aan het lachen te krijgen. De overgang naar de geluidsfilm ging niet helemaal vlekkeloos. In de jaren ’20 ontstond bovendien voor het eerst het idee dat film kunst kon zijn. Het Duits expressionisme en het surrealisme waren hier het levende bewijs van.

De geschiedenis van de film, van ontstaan tot nu, wordt stap voor stap uit de doeken gedaan en getoond aan de hand van talloze fragmenten uit films die bepalend zijn geweest voor het verloop van de filmhistorie. Maar er wordt ook ingegaan op de vraag in hoeverre de filmgeschiedenis bepaald is door de maatschappij. Want behalve entertainment en kunstuitingen zijn films ook tijdsdocumenten. Zo zorgden de crisisjaren ’30 voor een hausse aan films die het publiek een goedkope ontsnapping uit het dagelijks leven boden. De film noir introduceerde in de jaren ’40 de ‘hard-­boiled’ detective en de ‘femme fatale’. De jaren ’60 staan bekend om de opkomst van de jongerencultuur (denk aan de Beatles), de seksuele revolutie en flower power (‘make love not war’). En zo is ieder decennium een spiegel van de tijd.

Telkens weer wist de film zichzelf te vernieuwen. Dankzij baanbrekende regisseurs als Buñuel, Hitchcock en Bergman. Door jonge honden als Scorcese, Godard en Von Trier, die het medium opnieuw uitvonden. En door en industrie die met behulp van technische ontwikkelingen als de geluidsfilm, kleurenfilm, cinemascope, de computer enz telkens weer een nieuw publiek aan zich probeerde te binden.

Gegevens

Datum:
2 april
Tijd:
11:00 tot 16:00
Kosten:
€90,00
Evenement Categorie:
Site:
https://luxorzutphen.nl/productie/filmgeschiedenis/

Locatie

Luxor Theater
Houtmarkt 64
Zutphen, 7201 KM Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0575 – 51 37 50
Bekijk de site van Locatie