Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Documentaire Nederlands Indië, Theater na de Dam

4 mei tot 5 mei

€2,50

Documentaire in de tuin van Dat Bolwerck

Aansluitend aan de avondvoorstellingen van Nasi sudah menjadi bubur wordt er, in samenwerking met Luxor theater, op de avond van 4 (22.00 uur) en 5 mei (21.00 uur) twee mooie documentaires van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich over Nederlands-Indië vertoond in de tuin van Dat Bolwerck.

4 mei 22.00 uur: Buitenkampers

In ‘Buitenkampers’ vertellen Indische Nederlanders voor het eerst over de gruwelijke plunderingen en moordpartijen die zij meemaakten tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. De onafhankelijkheidsoorlog begon direct nadat de Japanners capituleerden in 1945.

De Japanners hadden tijdens hun bezetting van Nederlands-Indië direct alle Indische Nederlanders geregistreerd en hierbij een onderscheid gemaakt tussen “Totoks” (witte Nederlanders) en Indo-Europeanen (Indische Nederlanders met dubbelbloed). De eerste groep kwam direct in Jappenkampen terecht en de tweede bleef, als zij tenminste een Indonesische achternaam hadden, erbuiten.

Hoewel de Jappenkampen verschrikkelijk waren bleven degene die erin zaten tijdens de onafhankelijkheidsoorlog beschermd van het geweld en was er een vrije jacht op Indo-Europeanen die Nederland trouw bleven. In Buitenkampers vertellen slachtoffers en hun nakomelingen over het (generationele) trauma dat ze hieraan hebben overgehouden.

5 mei 21.00 uur: Klanken van oorsprong

Deze muzikale documentaire gaat over de belangrijke rol die artiesten met een Indische achtergrond hebben gehad in Nederlandse popmuziek. Het is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden en de herkomst van de geportretteerden. Afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal uit het koloniale tijdperk.

Regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich laat zien hoe Nederlands-Indische muzikanten met een vleugje heimwee wisten te assimileren en hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten.

Bij slecht weer vertonen we de documentaire binnen. Neem, als dat kan, een deken of kleed mee om op te zitten, er zijn ook stoelen aanwezig.

Tickets voor de documentaires in de tuin koop je op deze pagina

Gegevens

Begin:
4 mei
Einde:
5 mei
Kosten:
€2,50
Evenement Categorie:
Site:
https://www.woestoost.nl/events/documentaire-nederlands-indie-theater-na-de-dam

Locatie

Dat Bolwerck
Zaadmarkt 112
Zutphen, 7201 DE Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
06-20 43 79 79
Bekijk de site van Locatie