Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Alles over kunstenares Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst

21 april- 19:30

€7,50

Lezing door Peter Kooij en Pieter Jonker
Aquarellen, beeldhouwen, etsen, illustraties….. de kunst van Jeanne Bieruma Oosting is van een breed palet. Als grafisch kunstenares werd zij vooral na de Tweede Wereldoorlog bekend. In 2022 is De zomer van Jeanne, naar aanleiding van de eind 2021 verschenen boek Geen tijd verliezen over kunstenares Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994), geschreven door Jolande Withuis. Het is een biografie over een kunstenares die met alle normen brak. In het Centrum voor prentkunst (van de Stichting Nobilis) in Fochteloo wordt haar werk en leven belicht vanuit haar rol als grafisch kunstenaar. Deze boeiende lezing gaat daar over.

Kunst vanuit verschillende invalshoeken
Vijf tentoonstellingen in het land presenteren haar kunst vanuit verschillende invalshoeken, onder meer in Zutphen en haar woon- en overlijdensplaats Almen. Kom meer te weten over: “Wat maakte Jeanne? In welke technieken? En met wie werkte ze samen?” Binnen de Vereniging voor grafische kunstenaars speelde Jeanne een actieve rol. Het plaatst haar tussen collega’s als Maurits Escher en iemand als haar vriend en collega Pam Rueter, die veel heeft samengewerkt met Chris Schriks van De Walburgpers in Zutphen. Aan deze collega-kunstenaars besteden we ook aandacht, inclusief het tonen van beelden van hun werk.

Over Pieter en Peter
Pieter Jonker en Peter Kooij geven deze lezing. Beide heren schreven het boek Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst. Dit boek verschijnt op 9 april 2022. Pieter is de spil van Stichting Nobilis centrum voor prentkunst en de samensteller van de Bieruma Oosting-tentoonstelling in Fochteloo. Peter is adviseur van die stichting en zelf prentenmaker. In het boek De zomer van Jeanne vind je ook workshops en een culturele fietstocht door Zutphen en Almen.

Gegevens

Datum:
21 april
Tijd:
19:30
Kosten:
€7,50
Evenement Categorie:
Site:
https://graafschapbibliotheken.op-shop.nl/3423/jbo-prentkunst/21-04-2022

Locatie

Bibliotheek Zutphen
Broederenkerkplein 2
Zutphen, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0575-512926
Bekijk de site van Locatie